Mittaamalla tietoa omasta terveydestä!

marras 18, 2022 | Yleinen

Mittaamalla tietoa omasta terveydestä!

Teemme myös terveysmittauksia! Säännöllisesti tai edes silloin tällöin verikokein perusarvojen selvittämisen on oman kehonsa kuulumisten kysymistä. Se kannattaa ja sitä kautta saat tietoa omasta terveydestäsi. 

Järjestämme yhdessä Jyväskylän Uuden Apteekin kanssa terveysmittauspäiviä muutaman kerran vuodessa. Seuraa meitä somessa, saat aina ajoissa tiedon tulevasta mittauspäivästä!

Mitä kannattaa mitata ja miksi?

D-VITAMIINI

Suomessa auringosta saatava D-vitamiinin määrä on läpi vuoden vähäinen ja erityisen vähäinen syys- ja talvikuukausina. D-vitamiini vaikuttaa kalsiumin imeytymiseen ja luuston terveyteen, vaikuttaen näin osteoporoosin ehkäisyyn. D-vitamiini vahvistaa myös immuunipuolustustamme. D-vitamiinin riittävä taso auttaa meitä selviytymään talven flunssakaudesta. D-vitamiinilisää suositellaan Suomessa syötävän läpi vuoden. Tarkistuttamalla arvosi, voit optimoida D-vitamiinilisän sinulle sopivalle tasolle.

FERRITIINI

Ferritiini on raudan imeytymis- ja varastoitumismuoto. Ferritiini on hyvä rautavarastojen mittari ja pieni pitoisuus on merkki raudanpuutteesta. Raudanpuute voi johtaa anemiaan. Raudanpuuteanemian oireet ovat väsymys, hengästyminen, sydämen sykkeen nousu, päänsärky, kalpeus. Mikäli ferritiini arvo on matala ja todetaan anemia, olisi hyvä selvittää myös syy anemian taustalla. 

LIPIDIT (kolesteroli, veren rasva-arvot)

Lipidit tutkimus sisältää triglyseridien sekä HDL ja LDL arvojen määrityksen. HDL-kolesteroli eli hyödyllinen kolesteroli kuljettaa rasvoja pois elimistöstä. LDL-kolesteroli puolestaan kuljettaa kolesterolia verestä kudoksiin. Mikäli LDL kolesterolia on veressä runsaasti, siirtyy sitä valtimoiden sisäkalvon alle. LDL-kolesterolin määrä lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Myös kohonnut triglyseridiarvo suurentaa valtimosairauksien riskiä. Kohonneita arvoja voidaan hoitaa ravitsemuksen kautta ja näin vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Mikäli arvot ovat korkeat ravitsemushoidosta huolimatta, harkitaan lääkkeellistä hoitoa.

PSA (eturauhassolujen tuottama valkuaisaine)

PSA-pitoisuus kasvaa luonnollisesti iän myötä. Selvästi yli viitearvojen nouseva PSA-arvo saattaa viitata eturauhasen hyvänlaatuiseen liikakasvuun, virtsatietulehdukseen tai eturauhastulehdukseen tai eturauhassyöpään. Miesten kannattaa aika ajoin tarkistuttaa PSA-arvo. Mikäli arvo on koholla, voidaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa selvittää syy kohonneeseen arvoon ja aloittaa tarvittavat hoidot.

TESTO 

Miesten tärkein mieshormoni on testosteroni. Testosteroni vaikuttaa sukupuoliviettiin, mielialaan, lihasvoimaan, rasvan varastoitumiseen ja punasolujen tuotantoon. Tavallisin syy testosteroniarvojen laskuun on ylipaino, erityisesti vyötärölihavuus. Hoitona voidaan tuolloin kokeilla painon hallintaa ja esim. alkoholin käytön vähentämistä. Mikäli taustalla ovat muut syyt, on lääkärin mahdollista määrätä testosteronihoito. Testosteroni vaikuttaa monin tavoin miesten elämään ja elämänlaatuun, minkä vuoksi arvon selvittäminen on hyvinvoinnin kannalta tärkeää.

Me autamme asiakkaitamme mittaustulosten tulkinnassa. Tarvittaessa ohjaamme eteen päin, mikäli huomiomme kiinnittyy lisätutkimusta vaativiin arvoihin!

0 kommenttia